I anslutning till Mode: Yta med djup – Hallands 2021 genomfördes också en pedagogisk satsning för bland annat Skapande skola under parollen Vem är jag? Ofta syftar mode på kläder och yttre attribut, trender som kan leda till att alla ser ungefär likadana ut. Men det kan också vara ett sätt att berätta något om sig själv och den man vill vara. Mode kan vara roligt, lite som att klä ut sig, och också praktiskt då man ibland kan vilja gömma sig bakom det.
Genom en visning på någon av de spännande utställningarna och en matchande workshop med en professionell konstnär utforskades frågor kring identitet, hållbarhet och estetik. Kanske kan vi lära oss mer om varandra och om oss själva – om både likheter och skillnader?
Vad har du på dig människa?
MODE kan vara en riktigt kul lek. Ett sätt att uttrycka sig och sin personlighet. Vi leker med tanken att vi är våra egna designers. Vad skulle du vilja skapa då? Ett stort halsband, en spektakulär huvudbonad eller kanske en brosch? Listan kan göras lång och det är bara fantasin som sätter gränser. Vi inspireras direkt av utställningen och med utgångspunkt från ledorden identitet, hållbarhet och estetik “bygger” vi våra accessoarer i papper och kartong. Man bestämmer själv vilken nivå/svårighetsgrad man vill lägga det på. Alla kan vara med!
Målgrupp: åk 4-9, men kan anpassas för andra åldrar.
Workshopen leds av Jennie Blomkvist. Hon är utbildad produktdesigner och har en master i Textil/mode från Borås Textilhögskola. Jennie har arbetat som designer för Lindex barnavdelning och även formgett skor för Nilson Group. Idag arbetar hon mest som bildkonstnär och grafisk formgivare. ”Leken är central i mitt arbete och jag drivs av lust och intresse. Jag vill uppmana till att våga vara sig själv och framhålla sin ”person” men också väcka nyfikenhet kring mode som konstform.”
Du, jag, vi – ett tillsammansverk
”Vill du hänga med mig?”
Varje elev får göra sin egen individuella stora ”pärla” i återbrukat material. En pärla som kanske berättar något om hens värld. Då alla pärlor är färdiga sätts de samman till ett stort smycke. Flera ”pärlor” behövs för att bilda ett stort armband, halsband eller kanske en vänskapsring. Det individuella uttrycket blir ett viktigt element tillsammans med de andra. Ett stort smycke för och av hela klassen!
Målgrupp: åk 1-4, men kan anpassas för andra åldrar
Workshopen leds av Lotta Malmsten. Lotta har en Master i textil konst från HDK och är även utbildad bildlärare. Hon arbetar deltid som konstlärare på kulturskolan i Varberg. ”Jag arbetar i diverse material med olika tekniker. Jag har lätt för att se möjligheter i material som kanske många vill slänga”.
Hur mår modet?
Vad är mode? Hur mår modet? Vi utgår från material som inte tär mer än nödvändigt på vår jord: antingen material som redan fyllt en funktion, det vil säga gamla saker från hemmet eller second hand, men även material från naturen. Utifrån vad vi har skapar vi accessoarer, till exempel nyckelringar, smycken eller kanske något att pimpa skolväskan med. Utgå från din identitet och fundera över Vem är jag? Vem vill jag vara? När man gör själv skapar man samtidigt sin alldeles egna grej, som visar vem DU är. DIY (do it yourself) är en gammal rörelse som fått nytt uppsving. Det är en rörelse som slår an på dagens samhälle på många sätt: genom att skapa själv från material som finns tillhands är den inte bara vänligare mot vår miljö, utan skapar dessutom en bättre självkänsla hos den som gjort den; att få känna ”jag kan”.
Målgrupp: åk 4-7, men kan anpassas för andra åldrar
Workshopen leds av Ninia Sverdrup. Hon har bott och arbetat med konst under många år i Berlin men bor nu på landet utanför Vallda. Där har hon sina egna får vars ull utgör hennes nya konstmaterial.